Kiinnostus erilaisiin öljyhampputuotteisiin on viime vuosina kasvanut kohisten. Öljyhampun kasvua teollisesti merkittäväksi kasvipohjaiseksi raaka-aineeksi on rajoittanut kotimaisen hampun saatavuus sekä puute alkutuotannon ja jatkojalostavan teollisuuden välissä toimivasta öljy- ja proteiinivalmistajasta. Vastaperustettu FoodFarm tarjoaa nyt hampputuotteet jatkojalostajille yhdestä osoitteesta.

Öljyhampun käyttömahdollisuudet ovat monet. Siitä jalostetaan terveellisiä siementuotteita elintarvikkeiksi sekä lemmikkieläinten rehuksi, lisäksi hamppuöljylle on kysyntää mm. kosmetiikkatuotteissa. Kasviperäisten proteiinilähteiden kysynnän kasvu on avannut merkittäviä uusia käyttömahdollisuuksia myös hampulle.

Vastaperustettu, öljyhampputuotteiden myyntiin ja markkinointiin keskittyvä FoodFarm, tarjoaa jatkojalostavalle teollisuudelle kattavan paletin hampputuotteita ja takaa kotimaisen raaka-aineen saatavuuden. FoodFarmin taustalta löytyy kotimaan vahvin kaupallinen hamppuosaaminen. Öljyhampputuotteista tunnettu Murtolan HamppuFarmi ja erikoiskasviosaamisella mainetta niittänyt ja öljyhamppuliiketoimintojaan vahvasti kehittänyt Trans Farm halusivat vastata kasvavaan kysyntään, ja tuloksena syntyi yhteinen myyntiyhtiö, FoodFarm.

Päätös yhteisyrityksen perustamisesta on merkittävä koko öljyhamppumarkkinan kasvunäkymiä ajatellen. Kahden keskeisen toimijan yhteistyö ja työnjako varmistaa kotimaisen hamppuraaka-aineen saatavuuden sekä tehostaa tuotantoa ja parantaa kilpailukykyä. FoodFarm toimii myyntiyhtiönä, joka markkinoi ja myy Murtolan HamppuFarmin ja Trans Farmin prosessoimia hampputuotteita. FoodFarmin kautta jatkojalostavalle teollisuudelle on tarjolla laaja valikoima hampputuotteita ja -osaamista yhdestä osoitteesta.

Tuotantoyhtiöinä FoodFarmille toimivat omistajayritykset Murtolan HamppuFarmi ja Trans Farm toimivat itsenäisesti kahdessa tuotantoyksikössä, joiden yhteinen kapasiteetti moninkertaistaa öljyhampputuotteiden kotimaan prosessointikapasiteetin syksyyn 2021 mennessä. FoodFarmin tuotevalikoima kattaa alkuvaiheessa noin kaksikymmentä öljyhampputuotetta, joita kaikkia on saatavana sekä tavanomaisesti- että luomutuotettuna. Raaka-aine on kotimaassa tuotettua, lajikkeena on suomalainen Finola.

Murtolan HamppuFarmi jatkaa kuluttajatuotteiden myyntiä itsenäisesti hamppufarmi -brändin alla. Trans Farm jatkaa öljyhampun sopimusviljelyttäjänä ja Finola-lajikkeen kylvösiementuotannossa. Murtolan HamppuFarmin sopimusviljely siirtyi yhteistyön myötä Trans Farmille. Tulevalle kasvukaudelle öljyhampun viljelysopimuksiin on ollut kiitettävästi intoa ja hamppua tuleekin kasvamaan yli sadan sopimusviljelijän pellolla. Tämä luo hyvän pohjan raaka-aineen saatavuudelle ja sitä kautta kasvutavoitteiden saavuttamiselle.