Öljyhamppu on erityisen ainutlaatuinen kasvi. Ei mitään eksotiikkaa, vaan jokapäiväistä arjen ravintorikasta ruokaa, joka hellii kehoa ja mieltä luonnollisesti. Tämä kasvi on yksi vanhimpia viljelykasvejamme, ja oli superfoodia jo ennen kuin superfood keksittiinkään.

Hampusta on moneksi

Hamppua on viljelty tuotanto- ja hyötykasvina monien kymmenien sukupolvien ajan. Hamppua tuotetaan eri käyttötarkoituksiin ja jokaiseen käyttötarkoitukseen on omat lajikkeensa. Väitetään, että hampusta saa jatkojalostettua jopa kymmenentuhatta tuotetta.

Öljyhampun arvo piilee sen ravinnerikkaissa siemenissä, jotka jatkojalostetaan elintarvikkeiksi ja rehuksi tai kosmetiikkatuotteiden raaka-aineeksi. Öljyhampusta jatkojalostettavia raaka-aineita ovat esimerkiksi kuorittu siemen, öljy ja hamppuproteiini.  Tämä gluteeniton raaka-aine on täynnä hyvää: proteiinia, kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja sekä kuitua.

Ainutlaatuinen ravintorikas yhdistelmä

Öljyhamppu on vertaansa vailla oleva, ravintorikas terveellisen öljyn lähde ja kasviproteiinipaletin täydentäjä. Siemen sisältää noin kolmanneksen öljyä, neljänneksen proteiinia ja kuitua sekä imeytyviä hiilihydraatteja. Rasvahappokoostumus on mitä parhain. Omega-6- ja omega-3 -rasvahappojen suhde on sama kuin terveessä ihmiskudoksessa. Lisäksi hampusta kehomme saa kaipaamiaan, mutta harvinaisempia SDA ja GLA yhdisteitä. Rasvahapoista yli 70 % on monityydyttymättömiä. Öljyhampun proteiini muistuttaa kananmunan albumiinia, mutta käy myös vegaaneille. Se on hyvä täydentäjä kasviproteiinipalettiin, sisältäen kaksikymmentä aminohappoa, joista kahdeksan on ihmiselle välttämättömiä. Hamppu tekee hyvää myös ulkoisesti, hamppuöljy hellii ihoa ja lievittää mm. atooppisen ihon oireita.

Vastuullinen valinta

Suomessa viljelty öljyhamppu on vastuullisesti tuotettu ja ekologinen valinta. Sen hiilensidontakyky on parempi kuin vaikkapa viljojen ja jopa metsän. Se on puhdasta kotimaista raaka-ainetta, tuotettu ilman kemiallista kasvinsuojelua.

Öljyhampulla ei ole päihdyttävää vaikutusta. Suomessa öljyhampun viljelyn valtalajike on täällä jalostettu FINOLA.