Ravitsemuksellisesti rikkaan öljyhampun käyttö elintarvikkeissa kasviproteiinin ja kuidun lähteenä vaatii tuotekehityksen lisäksi syvempää prosessiymmärrystä. Hamppujakeita on saatavilla useita erilaisia ja niiden käyttökohteet vaihtelevat ominaisuuksien mukaan.

FoodFarmin toimeksiannosta Foodwest on selvittänyt eri hamppujakeiden käyttäytymistä elintarviketeollisuuden keskeisissä prosesseissa. Tämä toteutus on osa MMM:n rahoittamaan Öljyhamppu – Rikasta ravintoa hiilinielusta -hanketta.

Kaksivaiheisen selvitystyön ensimmäinen osa on valmistunut. Selvitys on antanut arvokasta tietoa eri hamppujakeiden käyttäytymisestä leivonta- ja nesteapplikaatioissa. Aistinvaraisen arvioinnin lisäksi on tutkittu hamppujakeiden säilyvyyttä, rasva- ja vesiliukoisuutta ja lämmönkestoa.

Seuraavassa vaiheessa selvitys laajenee. Siinä lähdetään tutkimaan, kuinka hamppuraaka-aine soveltuu lihaa korvaaviin ja kasvipohjaisiin meijerituotteisiin sekä kastikkeisiin ja pestoihin. Selvityksessä haetaan lisää ymmärrystä emulgaattorien käytöstä rasva- ja vesiliukoisuuden parantamisessa. Projektissa selvitetään jakeiden käyttäytymistä kuiva- ja märkäekstruusiossa ja haetaan uusia soveltuvuusalueita proteiinikonsentraatti65:lle, idätetyille hampputuotteille ja kuoritusta siemenestä puristetulle öljylle.

Hamppuraaka-ainelisäyksillä voidaan vaikuttaa merkittävästi ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin. Hamppurouhe- tai proteiinilisällä saavutettiin pienelläkin annostuksella korkea kuitupitoisuus ja mm. juomien proteiinilähteelle asetettu vaatimus.

Ota yhteyttä, jos kiinnostuit selvitystyöstämme, kerromme mielellämme lisää!