Öljyhampun viljelyalat ovat kasvaneet viime vuosina. Tulevana kesänä kuitu- ja öljyhamppupeltoja on nähtävissä enemmän kuin koskaan, noin 2500 hehtaarilla. Suurin osa tästä pinta-alasta on sopimustuotantoa, joka takaa viljelijälle sadon vastaanoton ja sopimuksen mukaisen hinnan. Juuri nyt sopimusviljelijät valmistautuvat tulevaan kasvukauteen ja aloittelevat kylvötöitä.

Kiinnostus öljyhampun sopimusviljelyyn on ollut suurta ja syksyllä asetettu viljelyalatavoite täyttyi helposti. Tämä takaa FoodFarmille hyvät lähtökohdat toimittaa asiakkailleen kotimaista raaka-ainetta öljyhampputuotteiden valmistukseen.

Syksyn öljyhamppusadon perusta eli kylvötyöt päästään aloittamaan toukokuun puolenvälin tienoilla. Sopivissa olosuhteissa hamppu taimettuu nopeasti ja kasvaa sen jälkeen suorastaan silmissä. Kylvön jälkeen seuraava pellolla tehtävä toimenpide on sadonkorjuu syyskuussa.

Voimakas- ja nopeakasvuinen öljyhamppu valtaa kasvutilan pian peittämällä sen lehtevällä kasvustollaan. Hamppu tukahduttaa tehokkaasti peltoon taimettuvat rikkakasvit, joten hamppu kasvaa ilman kemiallista rikkakasvitorjuntaa.

Viljelykierron kannalta öljyhampulla on positiivia vaikutuksia muun muassa pellon rakenteeseen. Syväjuurisena kasvina se kuohkeuttaa tehokkaasti maata ja sadonkorjuun jälkeen maahan jää runsaasti eloperäistä ainesta. Hamppu on ennen kaikkea myös ilmastokasvi, se sitoo tehokkaasti hiiltä.

Suomessa kasvanut gluteeniton öljyhamppu on rasvahappokoostumukseltaan optimaalinen sekä verraton kasviproteiinin ja kuidun lähde. Sen viljely vaatii vähemmän tuotantopanoksia ja siemensadon käyttömahdollisuudet ovat erittäin monipuoliset.

Kun yhä useampi kuluttaja haluaa suosia valinnoissaan kotimaisuutta, on monen valintaperusteissa tuotannon vastuullisuus ja läpinäkyvyys sekä tuotteen turvallisuus. Öljyhampun osalta nämä kriteerit täyttyvät koko tuotantoketjun osalta aina pellolta pöytään saakka.