Suomalaisten ravitsemussuositusten perustana olevista pohjoismaisista ravitsemussuosituksista julkaistaan kesäkuussa 2023 uusi versio. Nykyiset voimassa olevat suositukset ovat vuodelta 2012. Uusissa suosituksissa otetaan entistä vahvemmin huomioon ekologinen kestävyys, ja ne ohjaavat kasvikunnan tuotteiden osuuden lisäämiseen ruokavalioissa.

Uusista pohjoismaisista ravitsemussuosituksista on julkaistu luonnos, jossa pähkinät ja siemenet tunnistetaan sydän- ja verisuonisairauksien riskiä vähentävinä ja ympäristövaikutuksiltaan hyödyllisinä elintarvikkeina. Suosituksen mukaan siemenet ovat ravintoainekoostumukseltaan tiiviitä ja niiden kasvihuonekaasupäästöt ovat matalat. Erinomainen esimerkki tästä on öljyhamppu, joka on kasvukautensa aikana erittäin tehokas hiilinielu. Lisäksi syväjuurisena kasvina se kuohkeuttaa peltomaan rakennetta, millä on edelleen positiivisia vaikutuksia pellon kasvukuntoon. Ravitsemuksellisesti sen siementen rasvahappokoostumus on optimaalinen, minkä ohella se on hyvä kasviperäisen proteiinin ja kuidun lähde.

FoodFarmin sopimustuottajat valmistautuvat parhaillaan öljyhampun kylvöihin, jotka saataneen käyntiin toukokuun puolivälin tienoilla. Sekä hampun taimettuminen että kasvu on nopeaa. Hampun viljely ei juuri vaadi työpanosta kesällä, sillä hamppu valtaa tehokkaasti kasvutilan tukahduttaen alleen rikkakasvit. Siemensato tuotetaan kokonaan ilman kasvinsuojeluaineita. Kylvöä seuraava toimenpide onkin vasta sadonkorjuu syksyllä. Hamppu on siis monipuolinen ja ympäristöystävällinen valinta osaksi niin viljelykiertoa kuin terveyttä edistävää ruokavaliotakin.