Trendin synty käynnistyy usein kuin huomaamatta, toisinaan se kehittyy nopeasti ja rytinällä. Öljyhamppu on pysynyt trendilistoilla jo pitkään. Sen ravitsemukselliset ja muut käyttöominaisuudet ovat terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ainulaatuisia. Tässä ajassa ja maailmantilanteessa öljyhamppu pitää pintansa.

Vaikka suurin osa eri alojen trendiraporteista julkaista yleensä vuodenvaihteen molemmin puolin, nopea tiedonhaku googlettamalla nosti esiin muutamia mielenkiintoisia seikkoja.

Kestävä kehitys on nousemassa elintarviketuotannon pääteemaksi vuona 2023. Se alle listautuu laaja-alainen trendikattaus regeneratiivisesta eli uudistavasta ruuantuotantotavasta globaalin elintarvikekaupan muutokseen, painopiste on muuttumassa kohti lähiruokaa, lyhyempiä ja läpinäkyvämpiä toimitusketjuja sekä keskittymistä kotimarkkinoille.

Yhä useampi valitsee kasvipainotteisen ruokavalion ja vanhoja tuttuja ruokaohjeita ”veganisoidaan”. Kalan kulutus on ollut kasvussa mutta kalakannat ovat hupenemassa. Saatavuuden heikentyessä myös kalalle kaivataan kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Lihan vaihtoehtona tarjottavien kasviproteiinivalmisteita on kritisoitu pitkälle prosessoiduista ainesosista. Tuoteselosteen toivotaan olevan mahdollisimman lyhyt ja jatkossa itse pakkauksiin odotetaan tietoja tuotantotavasta ja vaikkapa viljelykierrosta.

Öljyhamppu taipuu monen trendin vaatimuksiin. Sen ainutlaatuiset ravitsemukselliset ja muut käyttöominaisuudet nostavat sen yhdeksi mielenkiintoisimmista peltoviljelykasveistamme. Hamppu kasvaa maltillisella lannoituksella ilman kasvinsuojeluaineita. Se sitoo tehokkaasti hiiltä, parantaa peltomaan rakennetta ja antaa viljelijälle reilun taloudellisen korvauksen. Se on allergisoimaton, gluteeniton ja vatsaystävällinen. Proteiinijauhe sopii leivontaan, meijerituotteisiin, juomateollisuuteen sekä kasviproteiinivaihtoehdoksi.

Lue lisää trendiviidakon moniottelijasta ja kestävän kehityksen helmestä.