Viimeistään vuodenvaihteessa erilaiset ruuan ja ravinnon parissa toimivat tahot julkaisivat arvioitaan tulevan vuoden ruokatrendeistä. Vuonna 2024 ruokamaailmassa vaikuttaa monia mielenkiintoisia trendejä, jotka kertovat kuluttajien kasvavasta kiinnostuksesta terveyteen, ympäristöystävällisyyteen ja kulttuuriseen monimuotoisuuteen.

Perusasioiden pariin

Katsausten mukaan kuluttajille on vahva tarve palata perusasioiden äärelle. Hintatietoisuus on vahvistunut ja se ohjaa ostokäyttäytymistä. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tavoittelu jatkaa kasvuaan edellisvuosien tapaan ja siihen panostetaan perinteisin keinoin mm. sekaruokavaliolla ja säännöllisellä ateriarytmillä. Moni kuluttaja pohtii nyt proteiinia ja kuituja sekä sokerin käytön vähentämistä.

Alkuperä ja uudistava ruoka

Ruuan alkuperä ja tuotantotapa merkitsee entistä enemmän entistä useammalle. Yhdeksi merkittäväksi trendiksi on noussut ns. uudistava ruoka. Sitä tuotetaan maatalouden ilmastovaikutuksia minimoiden ja luonnon monimuotoisuutta edistäen. Tiedostavan kulutuksen myötä koko ruokaketjun vastuullisuus ja läpinäkyvyys on erittäin tärkeää.

Kotimainen öljyhamppu todellisena superfoodina tukee hyvinvoinnin tavoittelua. Hampunsiemenet ja hamppuöljy sisältävät runsaasti tärkeitä ravintoaineita, kuten omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, proteiineja ja kuituja. Lisäksi sen tuotantotapa vastaa uudistavan ruuan vaatimuksia.

Trendit kehittyvät

Ruokamaailmassa kehitys on jatkuvaa ja monet trendit tulevat ja menevät. Kuluttajien kasvava tietoisuus ympäristöasioista sekä oman terveyden ja hyvinvoinnin vaaliminen viitoittaa trendien kehitystä myös tulevaisuudessa. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tavoittelussa on nähtävillä eroja ikäryhmien välillä. Nuorilla on aikaa perehtyä ennaltaehkäisyyn, vanhemmat korjaavat sen, minkä kykenevät.

Vinkki:

Kuorittu hampunsiemen sopii hyvin proteiinilisäksi kulhoruokiin, salaatteihin ja vaikkapa kasvisosekeittoihin. Jos käyttää kokonaista hampunsiementä, tulee ruokaan myös lisää rouskuvaa rapeutta.

Kivoja hamppureseptejä löydät Tuotekehittäjän reseptivihkosta. Kokeile vaikka tabbouleh-salaattia!