Juhannus kolkuttelee jo aivan kulman takana, ja kelikin vaikuttaa sallivan juhannusherkkujen nauttimisen auringonpaisteessa ainakin osassa maata. Mikäli makunystyräsi kaipaavat makkaran ja uusien perunoiden rinnalle raikkaita ja tuoreita elämyksiä, kannattaa kuunnella, mitä uutta herkkupöytien ammattilaisilla on tarjota!

Lähetimme toukokuussa ruokablogien kirjoittajille HamppuFarmin tuotepaketteja, ja moni paketin saanut ihastui välittömästi öljyhampun makuun, puhtauteen ja monikäyttöisyyteen. Esimerkiksi Aromipaja-ruokablogia laativa Mikko Niemi innostui ottamaan paahdetut hampunsiemenet mukaan herkulliseen munakassalaatti-reseptiinsä, jonka löydät tämän uutisen lopusta.

Sweet Food O’Mine -blogin Sari Spåra testasi hampunsiemeniä ja hamppuöljyä eri resepteissä, ja vihjaili kehittelevänsä paraikaa useita öljyhamppua hyödyntäviä ruokaohjeita.

”Itsehän rakastuin palavasti noihin hampunsiemeniin, olivat jo entuudestaan tuttuja,” Spåra kertoo. Katso Sweet Food O’Mine -blogin hampunsiemen-sämpyläresepti tästä.

Aromipaja: Ruokaisa munakassalaatti

Reseptin teksti: Mikko Niemi / Aromipaja

”Kun yhdistät munakkaan ja salaatin, saat ruokaisan ja herkullisen kesäruoan. Paista munakas ”hollantilaisen pannukakun” tyyliin valurautapannussa. Tällöin munakkaasta tulee kuppimainen. Munakas täytetään salaatilla, hunajamelonilla, kylmäsavulohella ja raikkaalla jogurtti-piparjuurikastikkeella.

Kuva: Mikko Niemi

  • 5 kpl kananmunia
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 3 rkl voita
  • 100 g jääsalaattia
  • ½ kpl hunajameloni
  • 100 g kylmäsavulohta
  • 2 dl paksua jogurttia
  • 3 tl piparjuuritahnaa
  • ½ kpl sitruunan mehu
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 dl paahdettuja hampunsiemeniä

Laita valurautapata tai -pannu kylmään uuniin ja lämmitä uuni 200°C. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat kevyeksi vaahdoksi. Lisää munavaahtoon vehnäjauhot, suola ja oliiviöljy. Kun uuni on lämmennyt, laita kuumaan pataan voinokareet ja pyöritä voisulaa myös padan reunoille. Kaada munaseos pataan ja kypsennä munakasta uunissa noin 15-20 minuuttia. Nosta kullan keltaisen värinen munakas uunista ja anna sen jäähtyä hetki ennen täyttämistä.

Kaada jogurtti kulhoon ja sekoita sen sekaan piparjuuritahna, sitruunanmehu ja mustapippuri. Anna kastikkeen maustua 10 minuuttia jääkaapissa.

Pese salaatti ja kuivaa se. Poista hunajamelonista siemenet ja kuori se. Leikkaa meloni sopivan kokoisiksi suupaloiksi veitsellä. Kokoa munakas nostelemalla sen päälle jogurtti-piparjuurikastiketta, revittyä salaattia, hunajamelonia ja kylmäsavulohta. Lusikoi vielä munakassalaatin päälle jogurttikastiketta. Viimeistele salaatti paahdetuilla hampunsiemenillä.

Cono Sur Bicicleta Riesling Gewürztraminer Viognier, Chile, Alkon nro , Hinta 12,48€.
Kuiva, hapokas, limettinen, mangoinen, kukkainen, hennon mineraalinen.

Savia Viva Familia Organic Xarel-lo, Espanja. Alkon nro 582567. Hinta 11,98€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, kevyen persikkainen, hennon yrttinen.

Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 19,99€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, klementiininen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.”