Porlammin Meijeri on vuonna 1914 perustettu meijeri, joka sijaitsee itäisellä Uudellamaalla. Työntekijöitä heillä on 27 ja liikevaihto on noin 9 miljoonaa euroa. Vuodesta 1920 lähtien Porlammin Meijeri on ollut maidontuottajien omistama itsenäinen osuuskunta, ja 100-vuotisjuhlia vietettiin viime vuoden alussa. Porlammin Meijerissä mietitään koko ajan uusia tuotteita, joissa voidaan hyödyntää nykyistä laitekantaa.

Kasviperäiset meijerituotteet astuivat valikoimiin mukaan viitisen vuotta sitten, kun meijeri aloitti vegaanijuustojen valmistuksen tavallisten juustojen rinnalla. ”Vegetuotteet soveltuvat hyvin tuotantoomme ja uskomme, että niiden kysyntä lisääntyy tulevaisuudessa”, toimitusjohtaja Kari Ollikainen kertoo. ”Tietoisuutta näistä tuotteista on hyvä lisätä, sillä monet eivät tiedä, että kotimaisia vegaanijuustoja on ollut jo monta vuotta saatavilla”, laatupäällikkö Eppu Mäkelä lisää.

Monta syytä valita hamppu

Nyt Porlammin Meijeri on tuonut markkinoille uuden Vege Plus Protein vegaanisen levitteen, jossa pääraaka-aineena on kotimainen, kuorittu hampunsiemen. Hamppu valikoitui levitteen raaka-aineeksi monesta syystä. ”Totesimme, että hampun ravintoarvot sopivat hyvin tavoittelemiimme arvoihin. Käytämme hampun 100-prosenttisesti tähän tuotteeseen, joten siitä ei synny hävikkiä. Hampun etuna on myös vapaus allergeeneista”, Mäkelä kuvailee hampun valintaa. Merkittävä tekijä oli myös hampun kotimaisuus, sillä raaka-ainepohjasta haluttiin kokonaan suomalainen.

Porlammin Meijerissä tehtiin kokeiluja hampun kanssa ja tuotekehityksen aikana he saivat hyvää oppia prosessoinnista, esimerkiksi lämpötilojen vaikutuksesta. ”Vaikka hampun prosessoinnissa ei voi käyttää yli 150 °C:n lämpötiloja, on hyvä, että hampputuotteita voi kuitenkin leivonnassa ja ruoanlaitossa lämmittää yli 150 °C:n”, Mäkelä kertoo.

Makujen osalta Porlammin Meijeri löysi kaksi makua, jotka heidän kokemuksensa mukaan sopivat erityisen hyvin hampun kanssa yhteen. ”Nämä maut ovat karpalo ja ruohosipuli”, Ollikainen ja Mäkelä kertovat. Ruohosipuli valikoitui myös Vege Plus Protein -levitteen toiseksi mauksi. ”Makuja täytyi toki säätää, mutta suuri osa työtä oli löytää raaka-aineet, jotka soveltuivat kyseiseen tuotteeseen ja toimivat hampun kanssa. Esimerkkinä tästä on kotimainen rypsiöljy, joka on hampun lisäksi toinen keskeinen raaka-aine Vege Plus Protein -levitteessä”, Ollikainen ja Mäkelä jatkavat.

Lopputuotteen ravintoarvot omaa tasoaan

Mikä sitten tekee Vege Plus Protein -levitteestä kuluttajia houkuttelevan vaihtoehdon? ”Ravintoarvot ovat näissä tuotteissa aivan eri tasolla kuin muissa vastaavissa tuotteissa. Näissä tuotteissa myös rasvat ovat erittäin hyviä”, Ollikainen kertoo. ”Terveysvaikutteisten raaka-aineiden hyvät ominaisuudet, kuten korkea proteiinipitoisuus, siirtyvät lopputuotteisiin”, Mäkelä lisää. Tuotteessa on ainutlaatuista myös se, ettei siitä ole yritetty tehdä tuorejuuston tai muiden levitteiden näköistä, vaan ulkonäön annetaan olla sellainen kuin raaka-aineista luonnostaan syntyy.

Vege Plus Protein -levitteet tulivat kauppoihin maaliskuun lopussa, ja tällä hetkellä niitä on saatavana K-ryhmän kaupoissa, sekä isoissa että pienemmissä. Jos jossain kaupassa ei tuotetta ole, kannattaa pyytää kauppiasta ottamaan ne valikoimiin.

Porlammin Meijerissä ollaan kiinnostuneita käyttämään hamppua tulevaisuudessa myös muissa tuotteissa. ”Tutkimme myös muita uusia hampputuotteita. Toivottavasti kuulette meistä jälleen pian uusien tuotteiden tiimoilta”, Ollikainen sanoo.

 

Lisätietoa Vege Plus Protein -levitteestä: www.porlammin.fi/uutiset-fi/uusi-vege-plus-protein-levite-nyt-kaupoissa/