Perinteet rakentuvat eri aikojen kerrostumista, joissa sekoittuvat erilaiset tavat, mieltymykset ja vaikutteet. Joulu lienee suomalaisille rakkain ja tunteita herättävin juhla. Se on toistanut vuosi vuodelta perinteitä niin tapojen kuin erityisesti ruuan suhteen.

Kuten sanottua perinteet kehittyvät aikojen kuluessa ja maailman muuttuessa. Varsinkin ruokaan liittyy jo nyt monia vanhoja perinteitä ravistelevia kehityskulkuja. Matkaamme kohti kestävämpää kulutusta ja edelleen entistä vastuullisempaa tuotantoa.

Jouluaaton suomalainen pitopöytä ei välttämättä koe suurensuurta muutosta. Onhan se jo nyt melko kasvispainotteinen laatikoineen sekä rosolleineen ja kalaa eri tavoin valmistettuna kuuluu joulun traditioon.

Uusien perinteiden luomisen voi kuitenkin aloittaa pienistä muutoksista jo tänä vuonna. Jos ruokailijat rakastavat lihapullia lisää taikinaan hampunsiemeniä sekä sieniä ja korvaa sinappisilli munakoisosillillä, ohessa ohjeet.

Hyvää joulun odotusta!

Lihapullat hampunsiementen ja sienten kera

(Reseptin ja kuvan lähde)

Raaka-aineet

600 g jauhelihaa

200 g kuorittuja hampunsiemeniä

100 g vettä

hieman härkäpapujauhoa sidosaineeksi / 1 kanan muna

200 g sieniä

sipulia tai sipulijauhetta

suolaa, pippuria, mausteyrttejä

Tee näin

Liota ja turvota härkäpapujauhoa, hampunsiemeniä ja mausteita vedessä yön yli. Pilko sienet pieniksi ja paista pannulla hienonnetun sipulin kanssa. Sekoita ainekset taikinaksi jauhelihan kanssa ja mausta haluamallasi tavalla. Pyörittele pulliksi ja kypsennä.

Vinkki: Viimeistele pullien pinta leivittämällä ne kuorituissa hampunsiemenissä ennen kypsennystä. 

 

Sinappimunakoiso vaihtoehtona sinappisillille

(Reseptin ja kuvan lähde)

Raaka-aineet

1 pieni munakoiso

vettä ja suolaa keittämiseen

Sinappikastike

2 dl omenaviinietikkaa

2 rkl ruokosokeria

1 dl rypsiöljyä

3 rkl Dijon-sinappia

2 rkl vegaanista majoneesia

2 rkl kaurafraichea

1 dl hienonnettua tilliä

½ suolaa

1 tl sinapinsiemeniä

ripaus valkopippuria

Tee näin

Suikaloi munakoiso n. 1 x 3 cm paloiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä 10 minuuttia. Valuta ja jäähdytä.
Sekoita sinappikastikkeen ainekset keskenään.
Kaada kastike jäähtyneiden munakoisojen päälle.
Anna maustua yön yli.

Vinkki: Kun aateloi sinappikastikkeen noin ruokalusikallisella konjakkia, saat joulupöytään juhlavan vaihtoehdon konjakkisinappisillille.