Öljyhampun elintarvikekäytön kasvun myötä jalostusprosessissa syntyy yhä enenevin määrin ravintorikkaita sivujakeita. Näiden jakeiden soveltuvuutta koti- ja harraste-eläinten ruokintaan on tarkasteltu Luonnonvarakeskuksen (Luke) vastavalmistuneessa selvityksessä.

Selvityksessä oli mukana FoodFarmin tuotteista kokonainen hampunsiemen, öljyn puristuksen yhteydessä syntyvä puriste (kakku) ja hampunkuorilese. Näiden koostumus selvitettiin ja niiden rehuarvot määritettiin virallisten järjestelmien mukaisesti. Saatuja tietoja voidaan käyttää pohjana hamppurehujen lisäämiseen Rehutaulukoihin.

Tarkastelussa mukana olivat hamppupuriste, kokonainen siemen ja hamppulese (vasemmalta oikealle). Kuva: Marketta Rinne / Luke

Selvityksessä mukana olleista jakeista hamppupuriste vaikuttaisi olevan naudoille soveltuva valkuaisrehu. Se olisi kotimainen vaihtoehto ulkomaisille rapsi-/rypsipuristeille. Kuorilese soveltuu tilanteisiin, jossa eläinten energian tarve on pieni tai ne ovat liian lihavia.

Kiertotalousajattelun mukaisesti myös öljyhampun jalostusprosessin yhteydessä muodostuvien sivuvirtojen tuotteiden käyttö rehuina on perusteltua. Näin jakeiden sisältämä energia ja ravintoaineet palautuvat ruokaketjuun ja luovat omalta osaltaan lisäarvoa tuotannolle.

Kiinnostuiko öljyhampusta rehukäytössä? Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää.

Hamppurehujen tiekartta – selvitystyö on osa FoodFarmin Rikasta ravintoa hiilinielusta -hanketta, joka kuuluu maa- ja metsätalousministeriön laajaan Hiilestä kiinni -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaan.