Suomalaisilla pelloilla kasvaa yhä enenevässä määrin kasviproteiinipalettiamme monipuolistavaa ”vihreää kultaa”, öljyhamppua. Kotimainen, vastuullisesti ja puhtaasti viljelty öljyhampun siemen on trendikästä ja helppokäyttöistä kasvisruokaa ammattikeittiöihin.

Maultaan öljyhampun siemen on pehmeä ja pähkinäinen. Sen proteiinikoostumus on täydellinen ravitsemusta ajatellen, ja se sisältää kaikkia 20 aminohappoa helposti imeytyvässä muodossa.

Monityydyttämättömien rasvahappojen osuus hampunsiemenöljyssä on huimat 75–85 %. Hampunsiemenöljy on erinomainen omegojen lähde, omega-3 ja omega-6 suhde on ravitsemuksellisesti optimaalinen. Lisäksi siinä on runsaasti erilaisia kivennäisaineita ja vitamiineja. Ravitsemuksellisesti arvokas tuote on luontaisesti gluteeniton ja allergeeniton, ja sopii kaikkiin ruokavalioihin.

Leivo tai paista inspiroiva tuoteperhe

Kasvipohjaisiin valmisruokiin ja lihajalosteisiin öljyhampun juttu on sen tuoma proteiinilisä, suun mukaisen maun ja miellyttävän rakenteen ohessa. Esimerkiksi kuoritut hampunsiemenet ja hamppuproteiini soveltuvat erilaisiin vegaanisiin pihveihin, pyöryköihin ja nuggetteihin.

Hamppu sopii myös kaveriksi lihalle, vaikkapa maustamaan bratwurstia ja tuomaan hyviä pehmeitä rasvoja lihatuotteeseen. Tai miksi et kokeilisi gluteenitonta öljyhamppua leivitykseen, miltä kuulostaisi hamppuleivitetty kananfile?

Kasvipohjaisiin meijerituotteisiin käytetyimmät jakeet ovat niin ikään kuorittu siemen ja hamppuproteiinit. Ne istuvat erinomaisesti levitteisiin, juustoihin, jäätelöihin, proteiinijuomiin ja -jogurtteihin tuomaan lisää proteiinia, hyvää rasvaa ja makua. Esimerkiksi helposti valmistuva, hedelmäinen hamppusmoothie antaa potkua päivään ja siitä saat taatusti irti päivän omegat.

Ja mikä olisikaan parempaa kuin vastaleivottu, tuore leipä?

Leipurin kaukalossa hampunsiemenet, kuorittu hamppu tai vaikkapa idätetty hamppu ja hamppuproteiinit tuovat lisää makua ja parempia ravintoarvoja, erityisesti proteiinia ja kuituja.

Hampun siemenen pehmeän pähkinäinen maku soveltuu sekä suolaisten että makeiden leivonnaisten valmistukseen. Saaristolaisleipää voi esimerkiksi tuunata hamppurouheella ja kuorituilla hampunsiemenillä. Lisää luonnetta ja makua leipään syntyy, kun käytät hampunsiementen kaverina vaikkapa kuminaa ja kuivattuja karpaloita.

Hamppuöljyllä ja kuoritulla hampulla saat kotimaisuutta ja makua esimerkiksi hummuksiin, pestoihin ja kastikkeisiin. Hamppuöljystä valmistat myös monipuoliset ja terveelliset salaatinkastikkeet. Esimerkiksi hamppuöljy-sitruunavinaigrette on todella suunmukainen salaatinkastike hampunsiemenillä höystetylle speltti-tabboulehille.

Ammattikeittiöille valmis vegepihvikonsepti

Horeca- ja ammattikeittiöille kehitetty vegaaninen ratkaisu, VegepihviMIX on laadukas, lisäaineeton ja monikäyttöinen kuiva-aineseos, joka sisältää 94 % suomalaista kasviproteiinia, mm. hamppua, härkäpapua ja kauraa. Perusmakuja siihen tuovat kuivatut vihannekset ja mausteet. Kuiva-aineseokseen lisätään vain vesi ja öljy, jonka jälkeen taikinamassa on pyöriteltävissä pihveiksi, pulliksi tai murekkeeksi.

Oman näköisensä VegepihviMIX:stä saa lisäämällä massaan esimerkiksi raastettuja vihanneksia, yrttejä, sieniä, juustoa tai mausteita. Suosittelemme kokeilemaan, ja samalla tutustumaan hyvänmakuiseen, helppokäyttöiseen hamppuun kasviraaka-aineena. Tähän kasviproteiinipalettiamme monipuolistavaan ”vihreään kultaan”.

Tutustu monipuolisiin ja herkullisiin öljyhamppuresepteihin täältä