Kasviperäisen ruoan lisääminen ruokavalioon tarjoaa lukuisia etuja terveydelle ja ympäristölle. Se on eettisesti kestävä valinta, joka tukee omaa hyvinvointiamme samalla kun vähennämme kuormitusta ympäristölle. Pienilläkin muutoksilla ruokavaliossa voi parantaa omaa hyvinvointia ja vaikuttaa positiivisesti sekä ympäristöön että ilmastoon. Yksi erinomainen vaihtoehto kasviperäisten raaka-aineiden joukossa on monikäyttöinen öljyhamppu.

Kasviperäinen ruokavalio tarjoaa monia terveyshyötyjä. Kasvikset, hedelmät, pähkinät, siemenet ja täysjyväviljat ovat luontaisesti ravinnerikkaita ja sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja kuituja. Pähkinöistä ja siemenistä saatavat terveelliset rasvat sekä hyvät proteiininlähteet, kuten pavut ja linssit, ovat myös tärkeä osa kasviperäistä ruokavaliota. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvispainotteinen ruokavalio voi auttaa vähentämään riskiä sairastua moniin elintasosairauksiin.

On hyvä huomata, että kasviperäisen ruoan lisääminen ei välttämättä tarkoita täysin eläinperäisten tuotteiden poissulkemista ruokavaliosta. Kyse voi olla vaikka vain sekaruokavalion monipuolistamisesta kasviperäisillä vaihtoehdoilla. Öljyhamppu eri muodoissaan toimii erinomaisena lisänä kaikissa ruokavalioissa sen ravitsemuksellisten ominaisuuksien ansiosta. Se täydentää ruokavalion ravintosisältöä proteiinin, rasvan ja kuidun osalta ja sopii erinomaisesti myös gluteenittomaan ruokavalioon, sillä se on luontaisesti gluteeniton raaka-aine. Hamppuproteiini sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot, mikä tekee siitä oivan vaihtoehdon kasvisruokavalion proteiininlähteeksi. Länsimaisesta ruokavaliosta saadaan usein liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3-rasvahappoihin, minkä on todettu lisäävän tiettyihin sairauksiin sairastumisen riskiä. Öljyhamppu sisältää näitä tärkeitä rasvahappoja optimaalisessa suhteessa, mikä edistää terveyttä.

Yksi merkittävimmistä syistä kasviperäisen ruoan lisäämiselle ruokavalioomme on sen myönteinen vaikutus ympäristöön. Kasviperäisen ruoan tuotanto vaatii vähemmän peltopinta-alaa, vettä ja muita luonnonvaroja verrattuna lihantuotantoon. Se myös tuottaa vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä ja pienentää hiilijalanjälkeämme. Öljyhamppu erottuu edukseen monista muista viljelykasveista, sillä sen viljely ei vaadi kemiallista torjuntaa. Peltomaan rakenne kuohkeutuu syväjuurisen hampun viljelystä, ja ilmasto puolestaan hyötyy hampun tehokkaasta hiilensidonnasta.

Kannattaa kokeilla tätä upeaa kotimaista raaka-ainetta ruokavaliossa ja hyödyntää sen tarjoamia etuja oman hyvinvoinnin ja ympäristön hyväksi. Tutustu hamppuresepteihin täällä!