Erikoisohramme ovat todellakin erikoisia. Ne edustavat täysjyväviljojen uutta sukupolvea. Tutustutaan täysjyvään hieman pintaa syvemmältä.

Tiedämme että täysjyväviljat ovat pieniä mutta vahvoja ravitsemuksellisia supersankareita, jotka voivat todella vaikuttaa positiivisesti terveyteemme. Itse asiassa päivä päivältä on yhä enemmän todisteita täysjyväviljojen myönteisistä vaikutuksista sydämemme ja ruoansulatuskanavamme terveyteen. Mutta mikä tekee täysjyvästä ”kokonaisen”?

Jyvässä on neljä osaa, jotka tekevät siitä ”kokonaisen”. Nämä ovat:

  • Alkio (germ): jyvän osa, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, joita uuden kasvin kehittyminen vaatii.The four parts to a grain that essentially make it ‘whole’.
  • Endospermi eli jauhoydin: täysjyvän sisällä oleva kudos, joka tarjoaa jyvälle ravintoa kasvamiseen.
  • Aleuronikerros: täysjyvän sisäkerros, joka ympäröi endospermia. Tämä kerros varastoi mm. proteiineja, jotka tukevat jyvän kehitystä.
  • Lesekerros (bran): täysjyvän kovat ulkokerrokset. Sen on todettu olevan hyvä ravintokuitujen ja välttämättömien rasvahappojen sekä proteiinien, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde.

Kun täysjyväviljaa käsitellään, usein osa viljan eri kerroksissa olevista ravintoaineista poistuu – eli et saa maksimaalista vastinetta rahallesi terveytesi lisäämisen näkökulmasta. Mistä sitten tiedät, onko valitsemasi tuote täysjyvää?

Se on itse asiassa melko yksinkertaista. Valitsemalla elintarvikkeita, jotka sisältävät täysjyväviljaa mahdollisimman lähellä niiden luonnollista muotoa, maksimoit viljan tuomat terveyshyödyt. Kaupoissa on nykyään lukemattomia vaihtoehtoja, joiden on selvästi merkitty olevan ”täysjyväviljaa” tai sisältävän täysjyväviljoja. On myös hyvä tarkistaa ainesosaluettelo, joka voi antaa sinulle viitteen tuotteen sisältämän täysjyväviljan määrästä. Viljan nimen vierestä kannattaa etsiä sellaisia sanoja kuin ”kokonainen”, ”täysjyvä” tai ”viljaseos”, tämä auttaa sinua pysymään oikealla tiellä.

Teet siis parhaasi yrittääksesi sisällyttää ruokavalioosi mahdollisimman paljon täysjyväviljaa – hienoa työtä! Mutta mitä terveyshyötyjä voit odottaa näkeväsi lisääntyneen täysjyväviljan kulutuksen myötä?

  • Se voi parantaa sydämesi terveyttä – täysjyväviljojen tiedetään laajalti parantavan sydän- ja verenkiertoelimistön hyvinvointia, koska se alentaa verensokeria ja kolesterolitasoja.
  • Voi vähentää diabeteksen riskiä – täysjyväviljojen tiedetään alentavan aterian jälkeistä veren glukoosipitoisuutta ja parantavan insuliiniherkkyyttä.
  • Voi vähentää liikalihavuuden riskiä – täysjyvävilja sisältää enemmän kuitua kuin pidemmälle jalostetut vastineet, mikä auttaa sinua pysymään kylläisenä pidempään.

 

Lähde: The Healthy Grain