”Vaka vanha Väinämöinen, tietäjä iän ikuinen, tuosta tuumille tulevi, ajeleiksen arveloille nuotan liinaisen kutoa, satahisen saautella”

Kalevalan päivä ja suomalaisen kulttuurin päivä on tänään 28.2.
Kalevalan runossa 48 mainitaan liina, eli hamppu.

Mikäli ette ehdi perehtymään Kalevalaan, niin tiivistän hieman nykysuomeksi:

– Suuri kala oli nielaissut tulen. Se piti pelastaa tietenkin. Väinämöinen ystävineen kasvattivat hampun, poimivat , kehräsivät. Ja kutoivat nuotan. Kalaa nousi, mutta sen tietyn kalan nostamiseen menikin tovi. Tulikin löytyi sieltä hauen vatsasta, monen kalan sisältä. Se pahus karkasi ja poltti ainakin puoli pohjanmaata. Ja teki paljon muutakin tuhoa , kunnes se kesytettiin..

Ohje neljälle. Valmistusaika 1 tunti.

* 500 g haukifilettä
* chilijauhetta, mustapippuria, raastettua sitruunan kuorta, tilliä, suolaa.
* 1,5 dl kuohukermaa
* leivitykseen: Kuorittuja hampunsiemeniä ja korppujauhoja
* voita ja öljyä paistamiseen

Tee näin: Leikkaa hauki fileet kuutioksi. Mausta ne ja pidä kylmässä. Jauha hauki lihamyllyllä tai tehosekoittimessa. Sekoita kylmä kerma sekaan. Leivo pihveiksi, pyörittele hampunsiemen korppujauhoseokseen ja paista voissa pannulla väri. Loppukypsennys kuumassa uunissa kymmenisen minuuttia.

Tarjoa ruskistetun piparjuurivoisulan ja höyrytettyjen ruusukaalien kanssa. Perunamuusia kylkeen, jos siltä tuntuu!

Resepti ja kuva: Marko Luhtala Hamppufarmi