Keväällä 2022 alkanut Hiililounas-hanke kasvattaa tietämystä kotimaisista kasviproteiineista keskittyen erityisesti öljyhamppuun, herneeseen ja härkäpapuun. Hankkeessa selvitetään niiden ilmastovaikutusta ja kehitetään lounasruokailua vähähiilisempään suuntaan.

Kertyvää tietoa hyödynnetään työpajoissa ja tuotettavissa opasmateriaaleissa. Nämä toimenpiteet parantavat alkutuottajien, jalostavien yritysten ja ruokapalveluiden valmiuksia oman toimintansa kehittämisessä ja tuotteidensa markkinoinnissa.

Työpajoissa paneudutaan mm. kasvisruoan maustamiseen ja suolankäyttöön, ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin, aterian hiilijalanjäljen muodostumiseen, vastuullisuusviestintään sekä kehitetään ja testataan kasvis- ja hybridireseptejä.

Ensimmäinen työpaja järjestettiin marraskuun alkupuolella Turussa. Aistikattilaan kokoontui joukko henkilöitä tutustumaan kasviproteiinien teknologisiin ja aistinvaraisiin ominaisuuksiin. Osallistujat pääsivät tutustumaan erilaisten kasviproteiinituotteiden hajujen ja makujen arviointiin. Työpajaan osallistuneen FoodFarmin edustajan mielestä tehtävä oli ennakoitua haastavampi. Lisäksi työpaja tarjoili hieman ennakkotietoja proteiinikasvien hiilijalanjäljen muodostumisesta.

Lue lisää Hiililounas-hankkeesta

Hankkeen päärahoittaja on Varsinais-Suomen ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma ja se on myönnetty 1.1.2022–31.8.2023 väliseksi ajaksi. Osarahoittajina toimivat hankkeeseen sitoutuneet yritykset ja yhteistyökumppanit. Mukana ovat jo Raisio Oyj, Keskitien säätiö, Varsinais-Suomen MTK, ISS Palvelut Oy, Trans Farm Oy, Vihreä Härkä, Voimapapu Finland Oy, Ylistalon tila, Antell-Ravintolat Oy ja Sodexo.