Monet Euroopan ja Suomen Michelin-tähtikokit ovat ottaneet omakseen Suomessa tuotetut Frex -perunat, -kananmunat ja punajuuret. Tällä viikolla maisteltiin Frex -tuoteperheen kananmunia Ravintola W30:ssa järjestetyssä infotilaisuudessa. Frex-kananmunien huippumaun takana on kanojen hyvinvointirehun vuosien kehitystyö.

Kananmunan maku on erityisen herkkä sille, mitä kana syö. Lisäksi se, että kana voi hyvin, vaikuttaa lopputulokseen. Frex -brändin luojat, Skabam Oy:n Tapio Knuuttila ja Pia Tapio-Knuuttila halusivat luoda täysin uudenlaisen kananrehun, jonka keskiössä on kanojen hyvinvointi. Frex -rehun Skabam kehitti yhteistyössä Rehuxin kanssa. Rehu poikkeaa merkittävästi yleisten kananrehujen koostumuksesta, jossa pääkomponenttina on vilja ja teolliset tiivisteet.

Frex -kanat syövät ilmastoystävällistä hamppua

Frex-rehuseoksen ytimessä on ilmastoystävällinen hampun siemen, jonka viljelyssä ei käytetä lainkaan kemiallista kasvinsuojelua. Hamppu myös sitoo hiiltä paremmin kuin rehuissa yleensä käytetty rypsi tai rapsi.

Frex-rehun hampun tuottaa kotimainen FoodFarm Oy. Lisäksi hampun tuotannon jäljitettävyys on erinomainen, sillä jokainen tuotantoerä on jäljitettävissä 100-prosenttisesti kotimaisten sopimusviljelijöiden pelloille jopa kylvösiemenerään asti.

”Hamppu on viljelykasvina hyvä maaperälle ja ilmastolle. Se myös edistää luonnon monimuotoisuutta ja toimii ravintokasvina pölyttäjille, kertoo Jyrki Leppälä FoodFarmista.

Frex-munien rehukehityksessä syntyi täysin uudenlainen rehuresepti

Soijaton ja kalajauhoton Frex -rehu sisältää noin 30 eri komponenttia. Proteiinilähteinä on kotimaisia raaka-aineita kuten hamppu, camelina, herne, kaura ja vehnä. Frex -munan keltuaisen syvän keltainen väri tulee rehussa käytetystä porkkanasta. Skabamin koe-eristä Rehux kehitti teolliseen valmistukseen sopivan reseptin, jossa on otettu munan hyvän maun ja rakenteen lisäksi huomioon myös kanan hyvinvointi.