Markon keittiössä uusi hamppuresepti syntyy joskus kokeilemalla, joskus se välähtää mieleen kuin salama kirkkaalta taivaalta. Raaka-aineena hamppu on helppokäyttöinen, vegaaninen ja allergisoimaton, pohtii pitkänlinjan ruoka-ammattilainen Marko Luhtala.  Hän tarttui uuteen haasteeseen aloittaessaan HamppuFarmilla tuotekehityksen ja myynnin edistämisen tehtävissä tämän vuoden alussa. Uransa aikana Marko on toiminut muun muassa kokkina ja keittiöpäällikkönä sekä tukkuportaan myyntityössä.

Nykytaiteen museon yhteydessä toimivan Cafè Kiasman keittiöpäällikkönä työskennellessään Markon luova reseptiikka synnytti keittokirjan nimeltä Kiasma Kitchen. Keittokirjan reseptit ovat  oivaltavia ja sopivat myös kotikeittiössä valmistettaviksi. Ja nyt Marko suuntaa energiansa ja osaamisensa kotimaisen hampun tunnettuuden ja monikäyttöisyyden lisäämiseen.

”Koen olevani intohimoduunissa” sanoo Marko ja toteaa, että tehtäviensä parasta antia, uusien reseptien ohella, on nyt kovassa nosteessa olevan hampputrendin synnyttämään tiedonjanoon vastaaminen. ”Teen nyt omia arvojani vastaavaa työtä” pohtii tämä puutarhapalstaansa viljelevä reseptinikkari. Myös yritysten välinen yhteistyö ihastuttaa.

Aktiivisen myyntityön ohessa, tulevan kasvukauden aikana Marko aikoo jalkautua myös hamppupellolle ja tutustua koko tuotantoketjuun. Merta edemmäs ei todellakaan tarvitse lähteä, kun kohteena on kotimainen öljyhamppu.

Marko muistuttaa, että hamppu on moneen taipuva ja ravitsemuksellisesti todellista superfoodia. Hamppu sopii sekä arkiseen ruokapöytään kotona että ravintolassa nautittaviin annoksiin.

Uusia vinkkejä Markon keittiöstä

Hamppufarmarin kirjolohi ja teriyakikasviksia

Kuutioi nahaton ja ruodoton kotimainen kirjolohifile kahden sentin paloiksi. Valmista ceviche-tyyppinen mausteseos kuorituista hampunsiemenistä, pieniksi hiutaleiksi murskatusta merilevämatosta (jota käytetään maki-sushirullissa) ja limemehusta. Lisää joukkoon raastettua appelsiinin kuorta, ripauksen verran chiliä ja raastettua inkivääriä sekä merisuolaa ja sokeria.

Sillä aikaa, kun kala marinoituu jääkaapissa, valmista kasvikset vokissa. Mausta lopuksi teriyakikastikkella, viimeistele paahdetuilla suolatuilla hampunsiemenillä. Tarjoile basmatiriisin kanssa.

Hamppufarmarin kirjolohessa maistuu kaukomaat

Parmesanhamppulastut

Sekoita parmesanraastetta ja hampunsiemeniä keskenään ja lisää halutessasi yrttejä ja mausteita. Suolaa ei tarvita! Paahda 200 asteisessa uunissa muutama minuutti leivinpaperin päällä, kunnes lastut saavat kauniin kullanruskean värin.

Parmesanhamppulastuja ja keitettyä parsaa, jonka päällä ryöpättyä appelsiinin kuorta sekoitettuna hamppuöljyyn ja sitruunamehuun