Mallastetusta ohrasta valmistettuihin tuotteisiin valtaosa on tutustunut ainakin oluen ja myös mämmin yhteydessä. Mallastus on luonnollinen itämisprosessi ja oluen valmistuksen myötä se tunnettu jo pitkään. Ohran ja muiden viljojen lisäksi voidaan mallastamalla idättää lukuisia muitakin kasveja, esimerkiksi öljyhampun siementä. Prosessi säilyttää idätettävien siementen ravitsemukselliset ominaisuudet sekä parantaa niitä. Prosessissa siemeniä tai jyviä liotetaan, jotta itäminen alkaa ja se pysäytetään kuivattamalla. Idätys lisää rasvahappojen biologista aktiivisuutta ja parantaa mineraalien saatavuutta sekä siementen sulavuutta.

Pohjoismaiden mitassa harvinainen pienmallastamo

FoodFarmin emoyhtiö investoi Pohjoismaidenkin mitassa harvinaiseen pienmallastamoon yhteistyössä idätettyihin tuotteisiin erikoistuneen tuotekehittäjän, Golden Maltin kanssa. Laitevalmistajaksi valikoitui italialainen Zanin, jolla on monikymmenvuotinen kokemus viljateollisuudesta. Pienmallastamossa oleva rumpumallastuslaitteisto otettiin käyttöön alkuvuodesta 2022. Eräkohtainen laitteisto soveltuu minkä tahansa itävän siemenen idätykseen. Näin voidaan tarjota joustavaa eräkohtaista mallastusta ja laadukkaita idätystuotteita mm. pienpanimoille ja elintarviketeollisuudelle, joille tuotteen paikallinen alkuperä ja koko tuotantoketjun jäljittävyys on tärkeää.

Miksi suosisit idätettyä öljyhamppua?

Idätetty öljyhamppu on sekä meillä että maailmalla vielä suhteellisen harvinaista herkkua. Öljyhampputuotteiden maailmanlaajuisen kysynnän edelleen kasvaessa ja terveysruokamarkkinoiden laajentuessa jo luontaisestikin terveellisen öljyhampun ominaisuuksia voidaan idättämällä edelleen buustata. Vastaavankaltaisia idätyslinjastoja on vain muutamalla toimijalla, joten kysyntä helposti ylittää tuotantokapasiteetin.