Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) testasi viime viikolla yhteistyössä FoodFarmin kanssa elintarvikekäyttöön tarkoitetun hamppuproteiinin soveltumista märkäekstruusioon.

Useiden elintarvikeapplikaatioiden valmistusprosesseihin kuuluvassa ekstruusiossa pyritään yksinkertaistetusti kiteytettynä muuttamaan tuotteen rakennetta: esimerkiksi murojen, maissilastujen ja spagetin tekstuurit syntyvät ekstruusiolla.

Märkäekstruusiossa hamppuproteiinille tavoitellaan kiinteää, lihatuotteita muistuttavaa rakennetta. Rakenteen muokkaaminen mahdollistaa lihaa korvaaviksi kasviproteiineiksi soveltuvien hamppujakeiden jalostamisen monipuolisiksi, helppokäyttöisiksi kuluttajatuotteiksi. Ekstruusio säilyttää hamppuproteiinin miellyttävän pähkinäisen maun, mutta mahdollistaa esimerkiksi suutuntuman ja värin joustavan jatkojalostamisen. Mahdollisuudet ovat todella moninaiset.

SeAMK:in märkäekstruusiotesti onnistui erinomaisesti: lopputuloksen rakenne oli juuri se, mitä toivottiin.

”Onnistui kyllä todella hyvin, varsinkin kun otetaan huomioon, että oli meidän osalta vasta ensimmäinen märkäekstruusiokokeilu kyseessä,” iloitsee FoodFarmin Jari Kallunki, joka oli mukana koeajossa. FoodFarm on aiemmin testauttanut hamppuproteiinin soveltuvuutta kuivaekstruusioon, jossa tulokset olivat niin ikään erittäin lupaavat.

Hamppuproteiinin ekstruusiokoe on osa Seinäjoen kaupungin ja EU:n rahoittamaa Future Frami Food Lab -hanketta. Voit tutustua ekstruusiomenetelmään tarkemmin SeAMKin sivuilla.

 

Kuva ja video: Jari Kallunki / FoodFarm