Silakka on parhaimmillaan näin syksyllä. Se on mitä loistavin ruokakala, kotimainen ja monikäyttöinen. Silakka on oivallista kotiruokaa, valmistusohjeita löytyy moneen makuun. Se kelpaa myös tarjottavaksi vierasruokana. Valmistatpa aterian silakasta sitten isommalla tai pienemmällä kauhalla, hampunsiemenet toimivat hyvin osana leivitystä ja täytteitä.

Parhaillaan käynnissä olevat Helsingin silakkamarkkinat innoittivat meitä kehittämään tästä kaikkien suomalaisten tuntemasta perinneherkusta oman version. Ohjeessa tiivistyy aimo annos ekologiaa ja arjen kestäviä valintoja. Kahden kotimaisen superruuan yhdistelmässä on ravintoarvot kohdallaan.

Perinteiseen silakkapihvien ruisjauholeivitykseen lisättiin kaurajauhoa sekä kuorittuja hampunsiemeniä. Silakkafileiden täytteeksi valittiin nokkosrouhetta, persiljaa, ruohosipulia ja kuorittuja hampunsiemeniä.

Viimeistelyyn käytettiin teemaan sopivaa tyrnimarjaa ja sitruunan kuorta raastettuna sekä persiljalla maustettua hamppuöljyä.

Valmistusohje

Sekoita ruisjauhoja ja kaurajauhoja yhtä paljon. Lisää siihen kuorittuja hampunsiemeniä. Ripottele jauhoseosta leivinpaperin päälle kerros. Levitä silakkafileitä nahkapuoli alaspäin päälle vieri viereen. Suolaa ja pippuroi fileet

Täytä fileet yrteillä ja ripottele vielä lisää hampunsiemeniä päälle. Aseta toiset, samankokoiset fileet päälle. Suolaa ja pippuroi fileen lihapuoli ennen sitä.

Ripottele jauho- hampunsiemenseosta tasaisesti pihvien päälle, niin että kalat ovat kauttaaltaan leivitetty.

Paista voissa tai margariinissa ja öljyssä pannulla molemmin puolin rapeaksi ja kypsäksi.

Tyrnisitrusvinaigretten valmistat seuraavasti: Keitä raastettua sitruunan kuorta sokeriliemessä 10 minuuttia. Lisää hieman oliiviöljyä ja sitruunan mehua. Lisää lopuksi kokonaisia tyrnimarjoja. Silputulla persiljalla maustettu hamppuöljy kruunaa kokonaisuuden.

VINKKI: Voit halutessasi tehdä leivityksen kahteen kertaa. Ensimmäisen leivityksen jälkeen dippaa silakkapihvit varovasti munamaitoon ja jauhota uudestaan.