Syksy on parhaimmillaan, ja se tuo mukanaan tuoreet sienet, raikkaat juurekset ja lämpimät maut. Tällä kertaa esittelemme reseptin, joka yhdistää suomalaisen kalan, metsän antimet ja hampunsiemenet – monikäyttöisen raaka-aineen, joka ansaitsee paikkansa myös keittiössä.

Kuhafilettä hampunsiemenillä, kanttarelleja ja kesäkurpitsaa on herkullinen esimerkki siitä, kuinka kuoritut hampunsiemenet voivat tuoda tuttuihin ruokiin uutta makua ja rakennetta. Hampunsiemenet muodostavat kalan pintaan kauniin, rapean kuoren ja antavat annokseen miellyttävän, pähkinäisen vivahteen.

Leivityksen idea on yksinkertainen, mutta toimiva: ensin maustetaan ja jauhotetaan kala, sitten kastetaan se kananmunan ja kerman seokseen ja lopuksi leivitetään kuorituissa hampunsiemenissä. Näin siemenet pysyvät hyvin kiinni ja lopputulos on mehukas sisältä, mutta rapea pinnalta.

Sesongin lisäkkeinä reseptissä maistuvat paistetut kanttarellit, yrttivoissa haudutettu kesäkurpitsa ja piparjuurella maustettu ranskankerma – täydellinen makupari syksyiselle kalalle.

Kuoritut hampunsiemenet sopivat erinomaisesti paitsi kalaruokiin, myös broilerille, kasviksille tai juustolle leivitykseen. Niiden hienostunut maku ja hyvä ravintoarvo tekevät niistä luonnollisen lisän arjen ja juhlan ruokiin.

Kokeile reseptiä ja löydä uusi tapa hyödyntää hampunsiemeniä – terveellisesti, herkullisesti ja kotimaisesta luonnosta inspiroituen.


Kuhaa hampunsiemenillä, kanttarelleja ja kesäkurpitsaa

Ohje neljälle:

 

Ainekset:

4 kuhafilettä tai muuta kalaa.

Vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhomixiä.

2 kananmunaa

0,5dl kermaa

Suolaa

Pippuria

Kuorittuja hampunsiemeniä

Lisukkeet:

Paistettuja kanttarelleja tai muita sieniä
Yrttivoissa haudutettua kesäkurpitsaa
Piparjuurella maustettua ranskankermaa
Tuoreita yrttejä

 

Ohje:

1. Suolaa ja pippuroi kalafileet.
2. Jauhota kalafileet molemmin puolin.
3. Sekoita kananmunat ja kerma. Uita kalafileet seoksessa kauttaaltaan.
4. Leivitä fileet lopuksi kuorituissa hampunsiemenissä.
5. Paista voi – öljy seoksessa kauniin kullan ruskeaksi.
6. Asettele hampunsiemenillä leivitetty kuha keskelle lautasta ja tarjoile syksyisten lisukkeiden kanssa

 

Resepti ja kuvat: Marko Luhtala 

 

Lue lisää reseptejä täältä: Hampunsiemenet kruunaavat klassikon: panna cotta ja hamppu-kaura-crumble