Turun Yliopiston Brahea keskuksen järjestämässä tapahtumassa 1.11.2022  katettiin pöytään kotimaisia kasviperäisiä proteiineja sisältäviä jouluruokia. Vegaaniset reseptit sopivat hyvin perinteisten valintojen oheen. Tilaisuudessa tarjoiltujen ruokien reseptit on kehittänyt ja laatinut Mirva Olin, valmistuksesta vastasi Pasi Kuronen.

FoodFarmin makuhermoja helli erityisesti punajuuri-kvinoa-vuustosalaatti, hampunsiemenillä ryyditetty saaristolaisleipä ja sinappimunakoiso. Kokeile näitä jo tulevana viikonloppuna!

Punajuuri-kvinoa-vuustosalaatti

Raaka-aineet

  • 1 dl punajuurimehua
  • 1,5 dl vettä
  • puolikas kasviliemikuutio
  • 3 dl kotimaista kvinoaa
  • 2 – 3 dl keitettyjä tai paistettuja punajuurikuutioita
  • 50 – 100 g vuustoa
  • Koristeeksi
    • tuoreita yrttejä
    • kourallinen hampunsiemeniä

Tee näin

  1. Kuumenna punajuurimehu ja vesi puolikkaan kasvisliemikuution kanssa
  2. Huuhtele kvinoa runsaassa vedessä
  3. Lisää kvinoa kiehuvaan veteen ja anna kypsyä ohjeen mukaan
  4. Siivilöi kvinoa, jos kaikki neste ei imeydy
  5. Sekoita jäähtyneen kvinoan kanssa kypsennetyt punajuurikuutiot ja Mö-juusto
  6. Koristele yrteillä ja kourallisella hampunsiemeniä. Mausta tarvittaessa öljyllä, suolalla ja pippurilla.

Huomioi

Voit myös paahtaa punajuuret, jos tahdot voimakkaamman maun. Mikäli keität punajuuret itse, voit hyödyntää keitinveden kvinoan valmistukseen. Mö-juuston sijaan voit tarjota esim. hamppujuustoa. Tämä ruoka on myös oiva lämmin lisuke.

Sinappimunakoiso

Raaka-aineet

  • 1 pieni munakoiso
  • vettä ja suolaa keittämiseen
  • Sinappikastike
  • 2 dl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 3 rkl Dijon-sinappia
  • 2 rkl vegaanista majoneesia
  • 2 rkl kaurafraichea
  • 1 dl hienonnettua tilliä
  • ½ suolaa
  • 1 tl sinapinsiemeniä
  • ripaus valkopippuria

Tee näin

  1. Suikaloi munakoiso n. 1 x 3 cm paloiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä 10 minuuttia. Valuta ja jäähdytä.
  2. Sekoita sinappikastikkeen ainekset keskenään.
  3. Kaada kastike jäähtyneiden munakoisojen päälle.
  4. Anna maustua yön yli.

Huomioi

Tarjoa keitettyjen perunoiden kera tai leivän päällä. Sinappimunakoiso sopii sinappisillin korvaajaksi.