Öljyhampun siemenistä prosessoidut jakeet ovat olleet markkinoilla jo vuosia eikä niiltä vaadita uuselintarvikelupaa. Tuoteperheen uusin jäsen, idätetyt öljyhampun siemenet, asettuu tähän samaan kategoriaan.  Idätetyn öljyhampun uuselintarvikestatus on nyt tarkastettu Ruokaviraston johdolla.

Vastikään tulleen lausunnon perusteella mallastusprosessissa idätetyt hampunsiemenet eivät ole uuselintarvike. Ruokaviraston päätös on odotettu ja yksiselitteinen. Ovathan idätettyjen siementen raaka-ainelähteenä samat öljyhampun siemenet kuin kokonaisissa tai kuorituissa siementuotteissakin.

”Halusimme toimia kaikin puolin oikein ja varmistaa, ettei tuotteemme markkinoinnille ole lainsäädännöllisiä esteitä. Ruokaviraston lausunto takaa sekä FoodFarmin että Golden Maltin asiakkaille toimintavapauden käyttää tuotteissaan idätettyjä öljyhampun siemeniä” – kommentoi FoodFarmin toimitusjohtaja Jyrki Leppälä.

Ruokaviraston päätös ja Hämeen ELY-keskuksen myöntämä investointituki varmistivat FoodFarmin ja Golden Maltin yhteistyöhankkeena rakentuvan mallastuslinjaston käyttöönottoaikataulun. Mallastamalla käsitelty öljyhampun siemen tulee laajentamaan sekä FoodFarmin että Golden Maltin tuotevalikoimia. Ensimmäiset erät valmistuvat syksyllä 2021 Hausjärven Oittiin sijoittuvassa öljyhampun prosessointilaitoksessa.

FoodFarmin ja Golden Maltin tarpeisiin räätälöidyllä rumpumallastamolla voidaan tuottaa sekä erilaisia idätettyjä tuotteita elintarviketeollisuudelle että laadukkaita paikallisia maltaita juomateollisuuden tarpeisiin. Rumpumallastamon etuja ovat tuotannon laatu, joustavuus ja skaalautuvuus, joka mahdollistaa myös räätälöidyt tuote-erät.

Gluteeniton ja kaikki välttämättömät amino- ja rasvahapot sisältävä öljyhamppu soveltuu erityisen hyvin idätykseen, jonka yhteydessä siementen positiiviset ominaisuudet vahvistuvat entisestään. Idätys lisää rasvahappojen biologista aktiivisuutta ja parantaa mineraalien saatavuutta. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan idätetyt öljyhampun siemenet sisältävät myös tulehdusta estäviä yhdisteitä.