Vehnäleipä kuuluu monen arkeen, mutta sen ravintoarvot eivät aina kohtaa terveystietoisten kuluttajien odotuksia. Ongelmaan on kuitenkin olemassa ratkaisu: uuden tutkimuksen mukaan öljyhamppu voi parantaa leivän rakennetta, säilyvyyttä ja ravinnepitoisuutta—tarjoten samalla ekologisen vaihtoehdon tuotekehitykseen!
European Food Research and Technology -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että öljyhampun siemenestä valmistetun hamppujauheen lisääminen vehnäleipään ei ainoastaan paranna sen ravintoarvoja—se myös tekee leivän rakenteesta pehmeämmän ja saa suutuntuman pysymään pidempään miellyttävänä.
Hamppujauhe on proteiini- ja kuitupitoista jauhettua puristekakkua, joka syntyy öljynpuristuksen sivutuotteena.
Öljyhamppu nostaa leivän proteiini- ja kuitupitoisuutta jo pienissä määrin. Lisäksi leipä saa hampusta muun muassa aivojen terveydelle hyödyllisiä omega-rasvahappoja ja ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Tutkimusryhmä saavutti optimaaliset tulokset käyttämällä seosta, jossa hamppujauheen osuus oli 15 prosenttia.
Myönteisiä yllätyksiä rakenteessa
Vaikka hampun ravintoarvot tunnetaan jo hyvin, hampun positiivinen vaikutus leivän rakenteeseen oli tutkijoillekin yllätys—ja nimenomaan iloinen sellainen.
FoodFarmin liiketoimintajohtaja Satu Pura pitää uusia tutkimustuloksia merkittävinä: ”Omien ja asiakkaidemme tutkimusten perusteella on ollut jo pitkään selvää, että hamppujauheen lisäämisellä leipään on lukuisia hyötyjä. Uudet tulokset rakenteesta vahvistavat tätä käsitystä!”
FoodFarm on selvittänyt öljyhampun soveltuvuutta gluteenittomaan leipään aiemmin yhdessä Foodwest-tutkimuslaitoksen kanssa toteutetussa leivonta-applikaatiokokeessa. Tutkimuksen perusteella hamppu soveltuu leipään erinomaisesti nimenomaan sen korkean kuitupitoisuuden myötä. Gluteenittomassa ruokavaliossa kuitujen saaminen on usein vaikeaa. Hamppujauhe nostaa myös leivän proteiinipitoisuutta.
Foodwestin leivonta-applikaatiokoe osoitti kuitenkin, että vähäisen sitkopitoisuuden vuoksi hamppujauhe ei leivonnassa korvaa rakenteensäätöaineita, kuten psylliumia.
Ekologinen ja kotimainen vaihtoehto
Uudessa tutkimuksessa korostetaan paitsi öljyhampun hyötyjä leivän ainesosana, myös sen ekologista kestävyyttä. Kasvaessaan hamppu sitoo ilmakehästä hiilidioksidia, eikä sen viljelyssä käytetä kemiallisia torjunta-aineita.
FoodFarmille tuleva öljyhamppu tuotetaan tiiviissä yhteistyössä suomalaisten viljelijöiden kanssa. Yhteistyö mahdollistaa kestävimpien viljelymetodien käytön ja tuoteprosessin aukottoman valvonnan.
Kasviproteiinien merkityksen korostuessa kuluttajavalinnoissa ja esimerkiksi julkisten ruokapalvelujen valikoimissa öljyhampun kaltaisten ravinteikkaiden kasviraaka-aineiden merkitys tulee korostumaan. Kestävästi tuotettu hamppu vastaa sekä terveystietoisen kuluttajan että vastuullisen tuottajan tarpeisiin.
Tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä ruotsalainen Hampamagasinet.