Gluteeniton leipomo ILONA Oy on perustettu vuonna 2012. ILONA on kasvanut pienestä kotileipomosta vuosi vuodelta suuremmaksi, ja tällä hetkellä ILONAn iloiseen tiimiin kuuluu 17 henkilöä. ILONAn leipomo sekä myymälä-kahvila sijaitsevat Lempäälässä aivan Tampereen rajalla. He leipovat ainoastaan gluteenittomia suolaisia ja makeita leivonnaisia, ja jälleenmyyjiä löytyy ympäri Suomea.

ILONAssa käytetään hamppua yhtenä raaka-aineena leivonnassa. Leipomon perustaja, yrittäjä Mira Lindqvist kertoo, että hänellä kiinnostus hamppuun heräsi messuilla. ”Ja niin kuin moni muukin asia lähtee käyntiin, niin ensin kokeilin kotona hampputuotteita ja sitten, kun ne oli hyväksi havaittu, otimme kuoritun hampunsiemenen käyttöön myös leipomolla”, hän kertoo.

Kuorittu hampunsiemen on kotimaisesta hampunsiemenestä laadukkaasti ja hellästi kuorittu siemen, jossa uloin kuori on poistettu ja jäljelle jää pehmeän pähkinäisen makuinen ydin. Kuorinta takaa ravintoaineiden imeytymisen elimistössä ja tekee siemenen mausta pehmeämmän. Luontaisesti gluteeniton hampunsiemen soveltuu erinomaisesti ILONAn gluteenittomaan leivontaan.

Hamppu ILONAn gluteenittomassa leivonnassa

ILONAssa on havaittu, että kuorittu hampunsiemen toimii hyvin gluteenittomissa taikinoissa. Tällä hetkellä he käyttävät kuorittua hampunsiementä vain vaaleissa riisipohjaisissa tuotteissa, ja hampun ja riisin kombo toimii oikein hyvin. ”Kuorittu hampunsiemen on mukavaa rakenteeltaan ja melko miedon makuista ja helppokäyttöistä”, Mira kertoo.

Mira sanoo, että vaaleat sämpylät saavat mukavasti väriä, ravintoarvoa, rakennetta sekä mukavan, hiukan pähkinäisen maun kuoritusta hampunsiemenestä. Tällä hetkellä ILONAssa käytetään kuorittua hampunsiementä hamppusämpylän, Hampuusi-hampurilaissämpylän ja hamppupatongin leivonnassa. ”Hamppupatonkia kävimme esittelemässä ja maistattamassa myös Saksan messuilla. Se sai siellä suuren suosion”, Mira iloitsee.

Mira kertoo, että heidän hampputuotteensa ovat saaneet asiakkailta pääsääntöisesti positiivista palautetta, ja asiakkaat tykkäävät niistä kovasti. Osa asiakkaista ihmettelee kuullessaan, että tuotteessa on käytetty hampunsiemeniä, mutta innostuvat kun heille kerrotaan mistä on kysymys. Hän sanoo, että tuotteita ostavat kuluttajat, jotka tykkäävät rouheista ja arvostavat ”terveellisempiä” tuotteita. ”Meillä tämä on suosittu tuote vauvasta vaariin”, hän lisää.

Hampunsiemenen terveellisyys perustuu sen erinomaisiin ravintoarvoihin. Tämä gluteeniton raaka-aine on täynnä hyvää: proteiinia, kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja optimaalisessa suhteessa.

Mira uskoo, että hampulla on hyvät tulevaisuudennäkymät. ”Ehdottomasti hamppu kasvattaa osuuttaan leivonnassakin ja meilläkin varmasti tulee uusia tuotteita, joissa käytämme hamppua eri muodoissa”, hän toteaa.

Hampuusi-hampurilaissämpylä. KUVA: Gluteeniton leipomo ILONA Oy

 

ILONAn kotisivu: https://ilonaleipomo.fi/